GEBOORTECOACHING
Een geboortecoach ondersteunt jou en je partner tijdens de key life experience van de geboorte van een kind. Het beroep doula/geboortecoach bestaat al heel lang. Het is een vrouw die een zwangere vrouw en haar partner tijdens het geboorteproces ondersteunt. Een geboortecoach heeft een andere rol dan de verloskundige, verpleegkundige, arts of kraamverzorgende. De mentale, emotionele en fysieke ondersteuning van de vrouw staan voorop. Een geboortecoach begeleidt zowel thuis- als ziekenhuisbevallingen, natuurlijke en medische bevallingen. Bijzonder aan het coachingstraject is de continue begeleiding die een geboortecoach jullie geeft. Niet alleen voor de vrouw, maar ook voor de partner en zijn rol tijdens de bevalling, is extra aandacht. Het voordeel van een geboortecoach is dat zij jullie kent en dat je tijdens de zwangerschap al een vertrouwensband met elkaar opbouwt. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is duidelijk geworden dat de een-op-een-begeleiding een grotere tevredenheid oplevert bij de vrouw en haar partner. Daarnaast zijn er door een goede voorbereiding, persoonlijke aandacht en continue begeleiding minder pijnstillingsverzoeken en interventies tijdens een bevalling.

Wat kan je verwachten?

Kennismakingsgesprek
Tijdens de zwangerschap kom ik langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We bespreken het verloop van de zwangerschap, hoe je tegen de bevalling aankijkt, hoe een eventuele eerdere zwangerschap en bevalling zijn verlopen en wat je verwachtingen van een geboortecoach zijn.

Voorbereiding op de bevalling
Als het klikt en jullie besluiten mij als geboortecoach te kiezen dan maken we twee afspraken waarin we uitgebreid ingaan op jullie wensen rondom de bevalling. Tijdens deze afspraken is er ook ruimte voor ontspanningsoefeningen, massage en praktische tips voor de partner die tijdens de bevalling van pas kunnen komen. Het zijn vaak bijzondere gesprekken waarin jullie wensen helder worden en het vertrouwen in het geboorteproces groeit.

Geboortewensen
Tijdens de zwangerschap kan je een geboorteplan maken, waarin je wensen voor alles rondom de geboorte en het eerste contact met je baby opschrijft. Door hier mee bezig te zijn leer je alle opties kennen en kun je bewuste keuzes maken.

Een geboorte laat zich meestal niet plannen, maar zo bereid je jezelf en je partner in ieder geval goed voor. In het geboorteplan komen onder andere aan de orde: wensen voor de plaats van de bevalling, het opvangen van de weeŽn, baringshoudingen, pijnbestrijding en het eerste contact met je kindje.

Op wacht
Aan het einde van de zwangerschap wordt het contact nog wat intensiever. Vanaf week 37 ben ik 24/7 oproepbaar voor de bevalling. Als je eerder bevalt, doe ik uiteraard mijn uiterste best om daar ook bij te zijn. Ik werk samen met andere geboortecoaches die als achterwacht functioneren bij onverwachte omstandigheden.

De geboorte
Op de dag dat de geboorte begint kom ik naar jullie toe vanaf het moment dat jullie willen. De hele bevalling blijf ik bij jullie tot enkele uren na de geboorte. Tijdens de bevalling kan ik jullie: geruststellen, verzorgen, bemoedigen en ondersteunen bij verschillende baringshoudingen. Tijdens de ontsluitingsperiode kan ik helpen met ademhalings- en ontspanningstechnieken en comfort verhogende en pijn verlagende handelingen zoals massage- en acupressuurtechnieken. Ik doe wat voor jou nodig is om in een ontspannen sfeer in je eigen tempo te kunnen bevallen. Indien nodig geef ik extra uitleg over medische handelingen.
Napraten
In de eerste week na de bevalling kom ik even langs om te kijken hoe het gaat. Na een aantal weken kom ik langs voor een laatste gesprek waarin we het geboorteproces nog een keer helemaal doorspreken. Ook geef ik dan het geboorteverslag.

Aanmelden
Vul hier het inschrijfformulier in.

Vergoeding zorgverzekeraar
In een aantal gevallen wordt geboortecoaching vergoed. Er zijn ook zorgverzekeraars die de geboortecoaching gedeeltelijk vergoeden. Heb je een eigen bedrijf, dan zijn de kosten aftrekbaar van de belasting.
Merle van de Reep is een gekwalificeerd geboortecoach en is aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula's (NBvD).

Reacties van ouders na de bevalling
"Merle als geboortecoach was een van de beste keuzes in mijn leven tot nu toe. Ook voor mijn vriend werkte het super. Van tevoren hadden we allebei angsten en twijfels, maar dankzij de voorbereiding met Merle lukte het om die om te zetten naar vertrouwen en wensen. We hadden echt zin in de bevalling. Dankzij Merle zag ik ook een thuisbevalling helemaal zitten, terwijl ik eerst dacht 'misschien toch naar het ziekenhuis voor de zekerheid'. En ik had niet durven dromen dat de bevalling zelf zo mooi zou zijn. Thuis, in alle rust, vol vertrouwen en zonder medische ingreep. Wat een geluk en wat een fantastische start ook voor onze zoon! Merle geeft je de ruimte en voelt precies aan wat nodig is. Ze gaf goeie tips, verlichtte de pijn met drukpunt-massage en was een perfect team samen met onze verloskundige. Ik ben haar zo dankbaar en raad elke zwangere vrouw een doula aan, dit moet gewoon in het basis-zorgverzekeringspakket.
(M. 17 november 2017)

"Working with Merle before and during our birth was a great experience. She makes you feel very comfortable due to her positive attitude and listening ear, and has many good techniques for supporting the birth process that she shares with you. The meetings with her before to prepare and get to know each other were especially helpful to prepare mentally and help you and your partner relax and get ready for the birth, so would recommend connecting with her early to meet and get that peace of mind.  Having one person who was with us throughout the experience was also very valuable for us."
(J. 30 april 2017)

'Na mijn eerste bevalling was mijn vertrouwen in de zorg rondom de geboorte en in mijn eigen kracht behoorlijk aangetast. Mijn verloskundige raadde mij  toen aan om een doula te zoeken als extra steun. Een investering die zich dubbel en dwars heeft terugbetaald! Mede dankzij  Merle heb ik een geweldige tweede bevalling gehad, waar ik mij helemaal kon overgeven aan het proces en mijn vertrouwen terug heb gevonden. Omdat ik van haar aanwezigheid en aandacht verzekerd was, kon ik het gevoel loslaten dat ik mijn veiligheid zelf moest bewaken. Merle had een feilloze intuÔtie om tijdens de bevalling op het juiste moment de juiste ondersteuning te bieden. Ze was zorgzaam maar liet tegelijk ruimte om mijn eigen kracht te vinden. Daarnaast was zij voor en na de bevalling altijd bereikbaar bij vragen en twijfels, ongeacht de dag- en nachttijd. Dit heeft mij tijdens mijn verlof en kraamtijd een gevoel van continue bescherming gegeven, iets waar ik - gezien mijn slechte ervaringen - veel behoefte aan had.'
(S. december 2016)

'Lieve Merle, wat was het een goed idee om jou er als steun en toeverlaat bij te vragen! Na een moeilijke eerste bevalling wilden mijn man en ik graag deze keer extra steun en continue begeleiding tijdens de bevalling van onze dochter in het ziekenhuis. Een geboortecoach leek ons een optie. Toen we kennis met jou hebben gemaakt waren we helemaal om. Jouw luisterend oor, altijd de goede vraag op het juiste moment en vooral het geduldige Ďmee-wachtení op het grote moment Ė wat was het fijn! Het gaf me het nodige zelfvertrouwen in mijn lichaam. Wij kunnen jou dan ook van harte aanbevelen aan een ieder die op zoek is naar liefdevolle steun tijdens de zo unieke reis die een geboorte altijd is.'
(S. oktober 2016)

'I feel so grateful for the part you played in J's birth and it is hard to put into words how much your calm but strong energy helped me get through the difficult points during labour. I don't believe we could have done it so happily without you. It's been such a good journey preparing for the birth with you and sharing the excitement with you afterwards.'
(M. mei 2016)

'Mede door Merle heb ik een ontspannen, soepele en vooral snelle bevalling gehad. Mijn angsten waren door de goede voorbereiding en haar aanwezigheid weg. Ik had volledig vertrouwen in mijzelf en mijn lichaam. Ik wou dat ik haar ook bij mijn eerste bevalling erbij had gehad. Ik zou haar aan iedereen aanraden. Dank lieve Merle!'
(J. februari 2016)

'Heel bijzonder om tijdens de bevalling de ondersteuning van Merle te voelen, zonder dat zij haar aanwezigheid opdrong. Hierdoor konden wij ons concentreren op het op de wereld zetten van onze dochter en hoefden wij ons niet bezig te houden met iets anders dan dat.'
(M. oktober 2015)

'Heel blij was ik met jouw aanwezigheid, steun, aanmoediging en massages. Alleen al dat je er was gaf een veilig en rustig gevoel. Mede dankzij jou een hele fijne en bijzondere thuisbevalling gehad.'
(K. maart 2015)

'The best I would say was her availability of time at all times before and during birth. Merle was detailed in all the meetings and non judgemental non invasive. She was great!!!'
(R. september 2014)

'De extra ondersteuning van Merle tijdens de zwangerschap en de bevalling heeft mij heel erg gerustgesteld en was zeer prettig. Door de massages tijdens de weeŽn heb ik tussendoor kunnen slapen en uit kunnen rusten. Merle biedt een luisterend oor en kon mij goed laten ontspannen en veel moed inspreken. Ik heb me geen moment zorgen gemaakt over de bevalling, omdat ik wist dat Merle erbij was en ik haar 100% op haar kon vertrouwen. Het was ook heel prettig om in het nagesprek nog een keer uitgebreid over de bevalling te praten en hoe bijzonder het was.'
(O. augustus 2014)
Geboortecoach pakket Comfort 1125,- euro 
  Intake gesprek
  Drie prenatale afspraken van 1.5 uur
  Bijwonen van een afspraak met je verloskundige
  Ongelimiteerde ondersteuning via telefoon en email
  Vanaf 37 weken 24 uur per dag beschikbaar voor je bevalling
  Continue support bij de hele bevalling
  Twee postpartum afspraken van 1.5 uur
  20% korting op een cursus babymassage
Geboortecoach pakket Basic 950,- euro
Intake gesprek
Twee prenatale afspraken van 1.5 uur
Bijwonen van een afspraak met je verloskundige
Ongelimiteerde ondersteuning via telefoon en email
Vanaf 37 weken 24 uur per dag beschikbaar voor je bevalling
Continue support bij de hele bevalling
Een postpartum afspraak van 1.5 uur
20% korting op een cursus babymassage

GEBOORTECOACH SUPPORT OPTIES